БЕСПЛАТНА МОНТАЖА И БЕСПЛАТЕН ПРЕВОЗ ДО 30km ОДДАЛЕЧЕНОСТ ОД НАЈБЛИСКИОТ САЛОН

Упатства за употреба, одржување и чистење на плочаст мебел

Мебелот од рафинирана иверица, иверица и цврсто дрво, како најчесто користени материјали за изработка на мебел од панели, внесува топлина во секој простор, правејќи го елегантен, модерен и убав. Долго ќе уживате во пријатниот амбиент што дрвото може да го создаде во ентериерот доколку го користите и одржувате мебелот на вистински начин. Така ќе ги задржи сите карактеристики што го прават толку посебен – убавина, сјај и функционалност.

Правилната употреба го продолжува животниот век на мебелот

Без разлика дали се работи за трпезариски маси, комоди, витрини, кревети, гардероби или нешто друго, секој од корисниците треба да биде запознаен со правилниот начин на нивно користење, за мебелот долго време да изгледа како нов и да ја зачува својата убавина и функционалност.

Следете ги упатствата за употреба на производот

Внимателно прочитајте го упатството за употреба на производот вклучено во пакувањето на производот и постапете во согласност со упатствата дадени таму. Сите производи треба да се користат според нивната намена. Избегнувајте да ги газите и особено да се нишате на столици.

Отворање и затворање на елементите на вистински начин

Вратите на кабинетот, фиоките и другите елементи што се извлекуваат, со или без рачки, мора да се користат многу внимателно за да се избегне оштетување при употреба. Не отворајте ја вратата од мебелот повеќе од дијаметарот предвиден за нормално отворање. Истото правило важи и за фиоките, кои секогаш треба да се отвораат една по една.

Избегнувајте да се држите за вратите или фиоките за да не ги оштетите. Внимавајте да не ги удирате, особено стаклените или огледалните површини.

Избегнувајте преоптоварување на мебелот со тешки предмети

Вашиот мебел ќе го задржи својот квалитет многу години само ако ја земете предвид тежината на работите што ги ставате или наредувате на него. Избегнувајте преоптоварување на маси, прегради, полици, шипки за гардероба и други тешки предмети. Натоварете ги со максимум 15 килограми на долг метар, внимавајќи рамномерно да ја распоредите тежината.

Мебелот не треба да се влече, туку да се преместува со подигање

При внесување на мебел во вашиот дом, подоцнежно преуредување, чистење или какво било друго движење, мебелот не треба да се влече по подот, туку да се поместува со подигање и потоа да се стави на саканото место со нежно спуштање. Секое грубо ракување со мебелот може да го оштети.

Правилно одржување на плочастиот мебел

Со примена на неколку едноставни совети, ќе го одржувате мебелот во одлична состојба и ќе бидете горд сопственик уште многу години.

Совети за одржување на мебелот

  • Не влечете груби предмети по мебелот, бидејќи тие можат да го изгребат и трајно да го оштетат.
  • Секој удар со тврди или остри предмети предизвикува и штета што не можете да ја залечите.
  • Неопходно е да се избегнува складирање на врели предмети со температура над 30°C (жешки пегли, тенџериња, чаши итн.). Имајќи предвид дека дрвото не поднесува топлина, наједноставниот начин да го заштитите е да користите подлога.
  • На мебелот не оставајте запалени свеќи во свеќници, цигари во пепелници, вклучени светилки итн.

Заштитете го вашиот мебел од премногу светлина и топлина

Производите не смеат да бидат изложени на директна сончева светлина или директен извор на топлина. Дрвен мебел оставен на силно светло долго време може да ја промени својата боја. Затоа, обидете се да го заштитите вашиот мебел секогаш кога е можно.

Правилно чистење на мебел од панели

Чистењето е еден од најдобрите начини да се грижите за вашиот мебел. Насобраната прашина, дамки или друга нечистотија негативно ќе влијаат на квалитетот на вашиот мебел, кој без соодветно одржување може да ја изгуби својата убавина, квалитет и сјај.

Редовното чистење е важно

За редовно чистење на лакирани површини, се препорачува да се користи чиста и мека, памучна или микрофибер полувлажна крпа. После тоа, треба да ја избришете површината со сува крпа. Следете ги препорачаните методи за чистење и избегнувајте груби средства за чистење бидејќи може да го оштетат финишот.

Матираните површини не треба да се притискаат многу силно и да се тријат со крпа долго време, бидејќи на тие места ќе се појави сјајна површина.

Заштитете го вашиот мебел од дамки и дамки

Треба да се внимава течноста да не се излее на мебелот и да не остане долго време водата и другите течности како алкохол, кафе, сок, вино и слично, бидејќи во спротивно ќе остане дамка.

Водата многу често остава дамки на дрвото, кои подоцна тешко се отстрануваат. Избегнувајте да ставате влажна стаклена или вазна за цвеќе директно на површината на масичката, трпезариската маса, комодата и другиот мебел. Користете душеци, бидејќи тие едноставно и ефективно ќе го заштитат вашиот мебел и можат да бидат и исклучително убава декорација.