БЕСПЛАТНА МОНТАЖА И БЕСПЛАТЕН ПРЕВОЗ ДО 30km ОДДАЛЕЧЕНОСТ ОД НАЈБЛИСКИОТ САЛОН

Чистење и одржување на мебел од ткаенина

Доколку одлучите да користите мебел од штоф во вашиот дом или кој било друг ентериер, овој материјал ќе ви овозможи долготрајна удобност и топлина, како и прекрасен и модерен изглед кој ќе го подобри просторот.

Избрани парчиња мебел од штоф – аголни гарнитури, модуларни (TDF) комплети, троседи, двоседи и фотелји, табуретки, кревети со клик-клак, каучи, трпезариски столчиња или лежаи, бараат редовно чистење и соодветно одржување, кои се важни за долгорочна и квалитетна употреба на овие производи.

Правилно чистење на мебел од штоф

Чистењето на тапациран мебел всушност не е напорна работа доколку се работи редовно и ако се користат соодветните алатки. Ви препорачуваме да ги следите советите кои ви ги даваме и ќе бидете задоволен корисник на нашите производи.

Редовно чистење на мебел од штоф со сува крпа

Целиот мебел покриен со тапацир од штоф може да се исчисти без многу потешкотии. За отстранување на прашината, доволно е да користите чиста, мека и сува памучна крпа со која ќе го избришете мебелот.

Чистење мебел од штоф со правосмукалка

За чистење на мебел од ткаенина, дозволено е да се користи и правосмукалка со послабо вшмукување, со соодветна четка за чистење мебел, за да не се оштети ткаенината. Отстранувањето на прашина и разни други нечистотии со правосмукалка спречува правот да навлезе длабоко во пукнатините. Посебно е важно да се внимава на недостапните делови каде се заглавуваат трошки, остатоци од храна и друга нечистотија.

Чистење дамки, дамки и нечистотија

Секојдневната употреба на мебел од штоф неизбежно ќе доведе до разни видови нечистотии. За да ги отстраните дамките и нечистотијата, користете само бела мека памучна крпа, малку навлажнета со 2% воден раствор (до 30°C) со неутрално средство за чистење Ph. Поконцентрираните средства може да предизвикаат оштетување. Нечистото место треба да се избрише со крпа со нежни движења, на површина поголема од извалканата површина и да се остави природно да се исуши.

Не се препорачува миење на навлаките на тапацираните производи.

Чистење на дрво на тапациран мебел

Чистењето на видливите лакирани дрвени површини на тапациран мебел треба да се направи со мека памучна или полувлажна крпа од микрофибер, а потоа да се избрише со сува крпа. За чистење на лакирани површини, не треба да користите разни хемиски средства без писмена потврда од производителот.

Површините кои се матирани не треба да се притискаат многу силно и да се тријат долго со крпа, бидејќи на тие места ќе се појави сјајна површина.

Правилно одржување на мебел од ткаенина

Низа практични совети што ги подготвивме за вас ќе бидат од големо значење за правилно одржување на мебелот од ткаенина.

Заштитете го мебелот од ткаенина од нерамномерно деформирање

Областа на мебел од ткаенина каде што најмногу седите прво ќе покаже знаци на честа употреба. Дури и кај гарнитурите со најквалитетни сунѓери, со текот на годините поради постојаниот притисок на телото се менува обликот на седиштето и потпирачот за грб. Со цел да се избегне нерамномерно деформирање, неопходно е да се осигура дека сите места за седење се користат подеднакво.

Избегнувајте директна сончева светлина и извори на топлина

За правилна употреба и одржување на мебелот од ткаенина, неопходно е да се избегне изложување на ткаенината на директна сончева светлина, бидејќи може да избледи со текот на времето. Мебелот од ткаенина треба да биде поставен колку што е можно подалеку од извори на топлина кои можат да го оштетат квалитетот на ткаенината.